Congres ‘Gender en seksuele diversiteit in het primair onderwijs’
COC Nederland & Rutgers
Op woensdag 2 november 2022 organiseren COC Nederland en Rutgers een landelijk congres rondom het thema gender en seksuele diversiteit in het primair onderwijs.
Dit congres richt zich op alle leerkrachten en schoolleiders uit het primair onderwijs die meer tools en handvatten willen krijgen om op effectieve wijze aandacht te besteden aan gender en seksuele diversiteit op school.
Tijdens het congres kijken we samen naar manieren om gender en seksuele diversiteit een plek te geven binnen het primaire onderwijs in de vorm van boeiende lezingen en activerende workshops. Zo zal onder andere Joyce Endendijk (Universiteit Utrecht) ingaan op genderstereotypering en de rol hiervan in het onderwijs en Hanneke Felten (Movisie) bespreekt discriminatie rond de lhbti+ community. Verder komen onderwerpen als vooroordelen, sociale veiligheid en inclusief lesgeven aan bod tijdens activerende workshops.
Daarnaast biedt het congres de mogelijkheid om anderen uit het werkveld te ontmoeten, met elkaar in gesprek te gaan en op deze manier kennis te delen en te vergaren. Onder andere tijdens de afsluiting met eten en drankjes.
Kosteloos inschrijven kan via dit formulier.
Programma
Woensdag 2 november 2022
14:00 – 19:00
Cursus- en vergadercentrum Domstad (5 minuten lopen vanaf Utrecht CS)
Koningsbergerstraat 9
13:30 Inloop
14:00 Opening door Naomi Antonius (moderator)
14:10 Panelgesprek over het belang van aandacht voor seksuele- en genderdiversiteit in het primair onderwijs met Manon Prevoo (schoolleider), Jeroen Horvers (COC Nederland), Elsbeth Reitzema (Rutgers)
14:30 Lezing over genderstereotypen in het primair onderwijs door Joyce Endendijk* (Universiteit Utrecht)
In deze lezing staan genderstereotypen centraal. Verschillende vragen over genderstereotypen worden beantwoord aan de hand van wetenschappelijk onderzoek: Hoe beïnvloeden genderstereotypen hoe je omgaat met de kinderen in de klas? Wat zijn de gevolgen van genderstereotypen in het onderwijs voor het gedrag en de prestaties van kinderen op school? Op welke manieren speelt gender een rol binnen het onderwijs? Ook is er aandacht voor praktische tips om je bewust te zijn van genderstereotyperingen in het onderwijs.
*dr. Joyce Endendijk (zij/haar, universitair docent orthopedagogiek, Universiteit Utrecht) doet onderzoek naar de genderontwikkeling van kinderen en adolescenten en voedt zelf genderneutraal op.
15:00 Pauze
15:30 Lezing ‘Wat werkt (niet) om vooroordelen, stereotypen en discriminatie onder kinderen te voorkomen en te verminderen?’ door Hanneke Felten* (Movisie)
Uit onderzoek blijkt dat kinderen al op jonge leeftijd vooroordelen hebben. Maar wat doe je hier aan? In deze interactieve lezing neemt Hanneke je mee in de praktische handvaten die er zijn vanuit de wetenschap om vooroordelen, stereotypen en discriminatie te verminderen, in het bijzonder ten aanzien van lhbti+ kinderen en andere kinderen die worden gezien als ‘anders’. Zij laat zien wat werkt, maar óók wat niet werkt.
*Hanneke Felten is senior onderzoeker bij Movisie en KIS en doet onderzoek naar effectief discriminatie verminderen. Daarnaast is zij buitenpromovendus aan de Universiteit Utrecht en de VU.
16:00 Workshops: keuze uit vier workshops
1) Genderdiversiteit in je klas door Jonah Lamers (Transketeers, De Genderbread Kit)
Jonah Lamers vertelt over zijn ervaringen van 10 jaar educatie in genderdiversiteit. Wat zijn de geleerde lessen, de best practices en hoe zorg je nou voor minder nadruk op ‘anders zijn’ en meer nadruk op inclusie? Dit wordt, samen met een stoomcursus ‘genderdiversiteit 101’ en praktische tools en tips, behandeld in de workshop Genderdiversiteit in je klas.
2) Seksuele diversiteit door Shirodj Raghoenath (Bi+ Nederland)
Shirodj Raghoenath is projectmedewerker bij Emancipator en actief voor Bi+ Nederland. Jarenlang is hij actief als LHBTQI+ activist en zet zich dagelijks in voor mannenemancipatie. Shirodj staat regelmatig voor de klas als gastdocent om het te hebben over gender en seksuele diversiteit. Niets is taboe en hij wilt graag zijn tips met je delen!
3) Inclusief lesgeven door Dounia Jari (RADAR en Maruf)
Dounia Jari is trainer bij RADAR en Maruf, met een expertise op anti-discriminatie en seksuele- en genderdiversiteit. Ze geeft o.a. gastlessen, docententrainingen en voert gesprekken met ouders over opvoedkunde op basisscholen in Rotterdam en Amsterdam. In haar workshop neemt ze de deelnemers mee in haar ervaringen en geeft zij een aantal concrete tips over hoe docenten hun onderwijs inclusiever kunnen inrichten.
4) Sociale veiligheid en seksuele integriteit door Elsemiek Schepers (Stichting School & Veiligheid)
Elsemiek Schepers van Stichting School & Veiligheid vertelt in de workshop ‘Sociale veiligheid en seksuele integriteit’ over de basis van een sociaal veilige schoolomgeving en integer docentschap. Elsemiek neemt de deelnemers mee in een stukje theorie en eindigt de workshop met een aantal concrete tips over hoe jouw school een veilige plek kan zijn voor álle leerlingen.
16:45 Pauze
17:00 Kennis in praktijk
Aan de hand van de opgedane kennis in de workshops gaan we met elkaar in gesprek hoe dit toe te passen in de praktijk.
17:30 Geleerde lessen terugkoppelen
Centraal met elkaar delen welke punten er meegenomen worden.
17:45 Lancering queerkinderboeken + leerkrachtennetwerk
18:00 -19.00 Einde met avondeten en drankje