Meteen naar de inhoud

Paarse Vrijdag

leerkrachten

Super tof dat jullie school meedoet met Paarse Vrijdag! Wil je toelichting op het lesmateriaal of zien hoe andere leerkrachten aandacht besteden aan Paarse Vrijdag? Op deze pagina vind je inspiratie, tips en trick voor leerkrachten in het primair onderwijs. 

Inspiratie

Door heel het land wordt op 8 december Paarse Vrijdag gevierd: de dag waarop scholen laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn, en dat niemand gepest of uitgesloten mag worden om wie die is. 

In aanloop naar 8 december trekt presentatrice en Paarse Vrijdag ambassadeur Tanja Jess het land in om in gesprek te gaan met leerkrachten en ouders.

Wat houdt Paarse Vrijdag nu eigenlijk in? Op welke manier is dit thema relevant voor kinderen? En welke boodschap hopen de leerkrachten de kinderen mee te geven? Benieuwd naar deze antwoorden? Volg Tanja in de onderstaande videoreeks, voor de verhalen achter Paarse Vrijdag. 


Online voorbereidingsessie

Heb je behoefte aan wat meer toelichting over het lesmateriaal? Heb je andere vragen over het Paarse Vrijdag pakket? Of wil je nog meer tips en tricks? Op 20 en 22 november organiseert COC Nederland een online bijeenkomst met uitleg over de inhoud van het pakket en tips en tricks.

Podcast

Een goede voorbereiding is driekwart van het werk. Alleen kost voorbereiding tijd, kostbare tijd! Om die reden heeft COC vorig jaar de podcastreeks ‘Juffen en meesters op Regenboogles’ geïntroduceerd. Op basis van feedback en vragen van leerkrachten is het tweede seizoen ontwikkeld. Vanaf woensdag 25 oktober komt er elke woensdag een aflevering online. Naast leerkrachten en experts komen ook ouders aan het woord. Diversiteit, genderexpressie, vooroordelen, religie, discriminatie, genderidentiteit, een veilige schoolomgeving en genderstereotypen, een grote variatie aan onderwerpen komt aan bod. 

De podcast is te vinden op Spotify en Apple. De volgende onderwerpen komen in het tweede seizoen aan bod:

  1. Hoe verminder je vooroordelen en discriminatie?
  2. Genderstereotyperingen, gendernormen en genderexpressie
  3. Genderidentiteit
  4. Queer en religie – Islam en Christendom
  5. Hoe creëer je een veilige schoolomgeving voor iedereen?

 

In het eerste seizoen bespraken we al:

  1. Wat gebeurt er allemaal al in het onderwijs? Voorbeelden uit de praktijk.
  2. Familiediversiteit, seksuele oriëntatie en seksediversiteit
  3. Hoe creëer je een veilige schoolomgeving?
  4. Genderdiversiteit

Materiaal

Speciaal voor Paarse Vrijdag hebben we een handleiding voor leerkrachten ontwikkeld. In de handleiding vind je alle lesbrieven voor Paarse Vrijdag. Hiernaast staan onder andere tips in over hoe je inclusiever les kan geven en wat je kan doen na Paarse Vrijdag om aandacht te besteden aan diversiteit.

Om ouders/verzorgers goed te kunnen informeren in aanloop naar Paarse Vrijdag hebben we een voorbeeldbrief en voorbeeldPowerPoint gemaakt. 

 

 

Handleiding voor leerkrachten

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Voorbeeldbrief voor ouders / verzorgers

PowerPoint met informatie voor ouders

Paarse Vrijdag is een geregistreerd merk van Federatie COC Nederland