Meteen naar de inhoud

Paarse Vrijdag

leerkrachten

Super tof dat jullie school meedoet met Paarse Vrijdag! Wil je toelichting op het lesmateriaal of zien hoe andere leerkrachten aandacht besteden aan Paarse Vrijdag? Op deze pagina vind je inspiratie, tips en trick voor leerkrachten in het primair onderwijs. 

Online voorbereidingsessie

Heb je behoefte aan wat meer toelichting over het lesmateriaal? Heb je andere vragen over het Paarse Vrijdag pakket? Of wil je nog meer tips en tricks? Op woensdag 30 november 16.00 – 17.30 organiseert COC Nederland in samenwerking met Schiedams LEF een online Paarse Vrijdag voorbereidingssessie 

Podcast

COC Nederland heeft in aanloop naar Paarse Vrijdag een podcastreeks met vier afleveringen ontwikkeld. In deze reeks, gericht op basisschoolleerkrachten, komen verschillende mensen uit de praktijk aan het woord. Op een luchtige en toegankelijke wijze bespreken zij hun ervaringen met seksuele- en genderdiversiteit in het Primair Onderwijs. Én komen zij met handige tips en tricks die meteen toepasbaar zijn!

Genderstereotypen, gendernormen en familiediversiteit: alles wordt besproken. Zo kan je vol inspiratie Paarse Vrijdag in. Vanaf eind november zijn de afleveringen te beluisteren via Spotify. De volgende onderwerpen en vragen zijn in 4 afleveringen te beluisteren:

  1. Wat gebeurt er allemaal al in het onderwijs? Voorbeelden uit de praktijk.
  2. Familiediversiteit, seksuele oriëntatie en seksediversiteit
  3. Hoe creëer je een veilige schoolomgeving?
  4. Genderdiversiteit

Inspiratie

Door heel het land wordt op 9 december Paarse Vrijdag gevierd: de dag waarop scholen laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn, en dat niemand gepest of uitgesloten mag worden om wie die is. 

Natuurlijk viert elke school op hun eigen manier Paarse Vrijdag: van heel groots, tot wat kleiner. Dat is allemaal goed: het belangrijkste is dat er aandacht voor is. Zes leerkrachten vertellen waarom, en hóé zij Paarse Vrijdag vieren.

Handleiding voor leerkrachten

Speciaal voor Paarse Vrijdag hebben we een handleiding voor leerkrachten ontwikkeld. In de handleiding vind je alle lesbrieven voor Paarse Vrijdag. Hiernaast staan onder andere tips in over hoe je inclusiever les kan geven en wat je kan doen na Paarse Vrijdag om aandacht te besteden aan diversiteit. 

 

Paarse Vrijdag is een geregistreerd merk van Federatie COC Nederland